top of page

Má vaše dítě plochou nohu?


Při narození nejsou kosti v chodidlech vašeho dítěte ještě zcela vytvořeny a většinou jsou stále tvořeny jen chrupavkou. Jak nohy rostou, chrupavka se začíná měnit na kost a noha sílí a prodlužuje se. Dětské nohy nejsou miniaturní nohy dospělého; mají kratší a širší tvar a zužují se směrem k patě. Většina dětí se narodí s plochými nohami, je to proto, že se klenba ještě nevytvořila. Noha je také chráněna vrstvou dětského tuku. Nohy dítěte však rychle porostou. Ve skutečnosti dosáhnou během prvního roku téměř poloviny velikosti nohy v dospělosti, ale do dospívání se budou nadále vyvíjet.

Většina dětí začíná dělat své první krůčky kolem 10–18 měsíců. Zatímco se vaše dítě učí chodit a je v bezpečí, aby na nic nešláplo, nechte jej chodit co nejvíce naboso. Chůze naboso je zcela přirozená a umožňuje svalům a vazům v noze růst rovnoměrně a správně.


Až budete pořizovat obuv, vybírejte správně.

Obuv by měla být lehká, pružná a vyrobená z přírodních nebo „prodyšných“ materiálů. Boty musí být hned pohodlné. Neuvěřte označení „zdravá bota“ apod. Špatná obuv omezuje nohy vašeho dítěte a může způsobit problémy a deformace chodidla, proto se ujistěte, že obuv má správnou délku, šířku, hloubku a tvar podle nohou dítěte. Očekávejte, že Vaše dítě vyroste ze svých bot, dříve, než se opotřebují. Batolata často vyžadují nové boty každé 2–3 měsíce, malé děti (24–36 měsíců) každé 3–4 měsíce a děti nad 3 roky, každé 4–6 měsíců.


Pozorujte své dítě při chůzi.

Mnoho problémů s nohou u dospělých má kořeny v dětských problémech, které byly buď ignorovány, nebo nebyly rozpoznány. Nepředpokládejte, že vaše dítě vám řekne, že má problém s nohama. Pamatujte, že noha dítěte je měkká a pružná a lze ji otáčet a mačkat, aniž by o tom vaše dítě vůbec vědělo.

Následující pozorování vám tedy pomohou zjistit, zda má vaše dítě potenciální problém s nohami:

1. Nohy podle vás nevypadají normálně nebo se zdá, že nemají správný tvar

2. Boty dítěte vykazují nerovnoměrné opotřebení nebo se zdají příliš rychle opotřebované

3. Dítě si stěžuje na unavené nohy a nohy nebo se probouzí s nočními křečemi

4. Zdá se, že vaše dítě chodí nepravidelně? Chodí po špičkách, špičkami k sobě nebo od sebe, zdá se vám, že mají jednu nohu delší než druhou, nebo mase dotýkají při chůzi koleny o sebe.

5. Vaše dítě často zakopne nebo zavadí.

6. Možná jste si všimli, že když vaše dítě stojí, jeho nožky se zdají jakoby ploché bez viditelné klenby. Nebo tento nález byl objeven při vyšetření u dětského lékaře a bylo vyslovena diagnóza plochá noha (Pes planus).


Co je to plochá noha?

U menších dětí se může zdát, že mají plochou nohu, ale může se jednat o normální nález. Obvykle se začíná klenba u dětí vytvářet mezi 2 a 3 rokem. Děti mají také na nožce větší tukový polštář, který může plochou nohu imitovat. U ploché nohy se klenba nevytvoří, dochází k roztažení předonoží a prominenci vnitřní strany nohy. Přesto může být přítomnost takových změn normální součástí vývoje nohy. Typická plochá noha u dětí je flexibilní a většina dětí nemá žádné problémy. Flexibilní znamená, že pokud dítě nohu zatěžuje, klenba vymízí, ale při zvednutí nohy, uvolnění zátěže, nebo při stoji na špičkách se klenba vytvoří. Tuto flexibilní plochou nohu můžeme vidět u více jak 40 % dětí. Pouze 1 % případů má tzv. regidní plochou nohu, kde jsou hlavním důvodem změněné anatomické poměry.



Flexibilní plochá noha, klenba se jeví jako zaniklá.



Co je příčinou ploché nohy u dětí?

Příčin plochých nohou je celá řada:

1. Děti s plochými nohami mají často hypermobilitu (zvýšenou pohyblivost) jiných kloubů, jako jsou kolena a lokty. Říká se tomu zvýšená vazová laxita. Děti s laxitou vazů např. mohou položit palec na předloktí bez nepříjemných pocitů – což je něco, co většina z nás nedokáže.

2. Flexibilní plochá chodidla se mohou objevit také tam, kde je nesprávné zarovnání mezi přední a zadní částí chodidla nebo pokud jsou více napjaté některé svaly. To se může stát např. v období růstu.

3. Ploché nohy se mohou vyskytnou u závažnějších problémů s kostmi v chodidle. Taková chodidla jsou méně ohebná, kosti v chodidle mohou být srostlé, mít nesprávný tvar nebo se nesprávně dotýkat. V takovém případě je chodidlo méně ohebné a může být bolestivé. Rigidní plochá noha je vždy tuhá a plochá, ať už při stojí nebo při zvednutí zůstává plochá. K takovému nálezu dochází velmi zřídka.


Jednoduchý test

Nechte postavit své dítě na špičky a pozorujte, jestli se vytvoří klenba. Pokud při stoji na špičkách je klenba viditelná, jedná se nejspíše o flexibilní plochou nohu. Když se klenba nevytvoří, mohlo by se jednat o závažnější nález. Každopádně navštivte dětského lékaře nebo ortopeda.


Kdy mám vyhledat radu / pomoc?

Stěžuje-li si Vaše dítě na přetrvávající bolesti nohou, kotníků nebo nohou, nebo máte-li obavy z čehokoli, poraďte se s pediatrem nebo ortopedem.

Ztuhlé ploché nohy jsou často bolestivé a obvykle potřebují léčbu.


Jaká je léčba ploché nohy?

Léčba bolesti může spočívat v podávání léčiv proti bolesti, nebo mastí. Podle nálezu vám lékař může doporučit cvičení a vhodné stélky do bot.

Stélky pomáhají vytvořit udržet nohu v lepším postavení a ta tak může být lépe funkční. Jedná se o dlouhodobé řešení, které pomáhá utvářet tvar nohy v dospělosti.

V naší ambulanci nabízíme stélky pro děti řady Youth a Junior od firmy Formthotics. Tyto stélky podporují nohu vašeho dítěte v jeho přirozené poloze, aby se cítilo pohodlně. Stélky Formthotics poskytují dětským nohám jemnou podporu a posilují přirozený vývoj jeho pohybového aparátu.

Stélky Formthotics:

· Poskytují přirozenou podporu, pohodlí a teplotu

· Pomáhají snížit bolest chodidel, kolen nebo nohou dítěte

· Pomáhají zlepšit chůzi nebo krok a držení těla

· Umožňují větší potěšení z každodenních činností


Stélky Formthotics pro děti i dospělé je možno zakoupit v naší ambulanci. Součástí je vyšetření a úprava stélek podle potřeb nohy.



Rigidní plochá noha může vyžadovat operační léčbu ke zlepšení postavení a anatomických poměrů.


Cvičení při ploché noze

Cvičení při ploché noze spočívá v úpravě pohyblivosti – uvolňování svalů, šlach a vazů, posilování svalů pomáhajících v utváření klenby a cvičení propriocepce a balance.


Je vhodné provádět vždy alespoň 10-15 opakování a nejlépe cvičit vícekrát denně.


1. Chůze na boso – chůze na boso stimuluje nervová zakončení v chodidle, a to pomáhá k vytvoření správného napětí svalů a upravuje postavení nohy.





2. Leh na zádech s nataženými nohami, kotníky jsou na hraně přes podložku. Protahujeme nohy v kotnících střídavě tak, že jednu natahujeme v kotníku a zároveň druhou se snažíme co nejvíce přitáhnout palcem směrem k hlavě. Potom nohy vyměníme.

3. Kroužení v obou hlezenních kloubech zároveň nebo střídavě obě dolní končetiny.


4. Zvedání předmětů: Uchopit pokrčením prstů na noze předmět (kulička, tužka, guma, lego kostička) a zvednout jej z podložky a vhodit například do plastové misky.



5. Rozevírání a svírání prstů na noze (obdoba roztahování a svírání prstů ruky)





6. Píďalka – nohu položit na látku položenou na zemi (ručník, utěrka, tričko) a pokrčováním prstů jej shrnujeme.




7. Postavit se na hranu např. knížky nebo jiné podložky tak, že na podložce je jen zevní polovina chodidla. Nejdříve povolíme nohu tak, aby se podlahy dotkla i palcová hrana, chvíli vydržíme a potom se snažíme se vyzvednout nad podložku přes malíkovou hranu.

8. Protahování Achillovy šlachy a chodidla pomocí odporové gumy, protahování na hraně schodu.


9. Posilování svalů, které se podílí na udržování podélné klenby. Sed s nohou přes nohu, noha je na druhé položena tak, že bérec je co nejvíce ve vodorovné poloze, noha je položena na druhou za kotníkem. Odporovou gumu si smyčkou umístíme na předonoží a volný konec přišlápneme druhou nohou tak, aby guma byla v mírném napětí a táhla předonoží směrem k zemi. Potom postupně přitahujeme nohu v kotníku směrem palcovou hranou nahoru.


10. Chůze po patách – několik kroků po patách, špičky přitahujeme směrem k hlavě.

11. Chůze po špičkách – sevřít co nejvíce nohu „do klubíčka“ skrčit prsty a po takto skrčených špičkách udělat několik kroků tam a zpět.

12. Balanční cvičení na kopulích – balanční chůze po 2-3 kopulích, jako „přeskakování přes kameny v potoce“



13. Masáže chodidla a lýtka masážními gumovými míčky.



Pokud si nejste jistí, zda je noha vašeho potomka zdravá, jakou zvolit obuv, nebo jak cvičit, objednejte se na vyšetření do naší ambulance.


O bolestech chodidel u dospělých zase příště.

1 266 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page